Home Internationalt ”Det er ikke nok at afskaffe det politiske apartheid – kun et...

”Det er ikke nok at afskaffe det politiske apartheid – kun et socialistisk perspektiv kan gøre livtag med de sociale problemer”

Interview med Niklas Zenius Jespersen (af Jeppe-Krommes Ravnsmed)

Et socialistisk bud på hvordan vi kan løse den her konflikt, er ikke bare at afskaffe det politiske apartheid.  Det vil ikke i sig selv løse problemerne, hvilket man også har set i Sydafrika, hvor fattigdommen bare er vokset siden apartheidstyrets afskaffelse.

Det er nødvendigt at sikre den totale demokratisering af samfundsøkonomien og samfundet, og sikre spredning af ressourcerne og en fælles økonomisk udvikling, som kan gøre livtag med de her sociale problemer, som er en drivkraft på begge sider af konflikten, og  som kan skabe den velstand og sociale og økonomiske lighed, som er fundamentet for også at have en politisk lighed, og rent faktisk sikre at man gradvist kan udvikle en forsoning og retfærdig fred imellem de forskellige befolkningsgrupper.

Og i sidste ende, er det også et afgørende socialistisk perspektiv, at dette kun kan lade sig gøre i én fælles stat. Den her idé om at have to stater, som kan lyde meget tillokkende på afstand, den er fuldstændig urealistisk, og der er heller ikke særlig progressiv. Hvad vil den betyde for alle de palæstinensere der lever inde i Israel? De udgør ca. 20 procent af den israelske befolkning.

Hvordan skal det fungere når Vestbredden og Gaza er delt i to? Når det er et meget lille område, og når det i øvrigt er de dårligst stillede områder, og de områder med færrest vandressourcer, sammenligneligt med ørkenområder, hvor jorden er dårligst, og hvor der er færrest naturressourcer. Hvordan skal man kunne have en bæredygtig udvikling af en stat i de her områder, hvor man hele vejen rundt er omringet af fjendtligsindede stater.

De facto ville det blive en form for bantustan-stater, som også det sydafrikanske apartheidstyre havde, hvor man erklærede nogle selvstændige områder for de sorte, som var en ren måde at kontrollere dem på, og som anti-apartheidbevægelsen altid var imod. I stedet for, må man have én fælles stat, hvor alle de her befolkningsgrupper og de forskellige religioner kan leve i fred og lighed, og hvor flygtninge også kan få lov til at vende tilbage.