Home Kultur Anmeldelse af The pope´s exorcist

Anmeldelse af The pope´s exorcist

Anmeldt af Jan Carlsen

Der er kommet en film der, hedder The pope´s exorcist, der handler om dæmonbesættelse. Der er flere gyserfilm, der behandler dette emne, hvor af at Exorcisten fra 1973 med bl.a. Max von Sydow, er en af de mest kendte. The pope´s exorcist får nok ikke den klassikerstatus som Exorcisten har, men alligevel er den en ret underholdende film. Og reaktionær. Reaktionær, fordi den prædiker den mening, at der eksisterer dæmoner. Om den så er uhyggelig? Ja, den har sine øjeblikke. Men det mest uhyggelige ved filmen er, at den viser at Vatikanet og den katolske kirke stadig praktiserer exorcisme. At man bilder folk ind at nogen er besat af en dæmon. Og at den kan uddrives.

Forestilllingen om at dæmoner kan besætte mennesker ser man bl.a. i Det nye testamente. Bl.a. i Matthæusevangeliet kap. 8 vers 28 til 34 kan man læse at Jesus uddriver dæmoner. Og flere andre steder i Det nye testamente bliver exorcisme beskrevet. Det er så herfra, at bl.a. den katolske kirke har forestillingen om dæmoner, som kan besætte mennesker. Og at de kan uddrives. Og den katolske kirke praktiserer således stadig exorcisme. Pave Paul VI sagde nemlig: ”Dæmonerne og den indflydelse de kan udøve på det enkelte menneske, på fællesskaber, på hele samfund eller begivenheder er en meget vigtig katolsk læresætning.” (https://www.kristendom.dk/2014-06-05/det-tror-katolikker-om-eksorcisme)

Der er to grunde til at religion skal kritiseres. Den ene er, at det den siger, ikke stemmer overens med, hvad der eksisterer i virkeligheden. Den anden grund er, at religion, herunder katolicisme, bliver brugt til at bevare og forsvare det bestående kapitalistiske system. Et eksempel på det kan findes på Kristeligt Dagblads hjemmeside fra 2016 hvor kardinalen Reinhard Marx siger: ”Vi må udtænke en tredje vej for kapitalismen, hvor markedets dynamik kommer alle til gode. ” (https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/kan-det-danske-samfund-laere-af-katolicismens-sociallaere ) Det tankegods er fuldstændig forkert. Og der kan ikke findes en tredje vej for kapitalismen. Markedets dynamik gør, at det meste af værdierne tilfalder borgerskabet.

The pope´s exorcist

Handlingen i The pope´s exorcist er, at exorcisten Gabriele Amorth er i fare for at blive fyret som chefexorcist for paven. Det viser sig, at en i filmen negativt beskrevet kardinal, er skeptisk overfor dæmonbesættelse som et reelt fænomen. Og han vil have Amorth fyret. Men en amerikansk alenemor, Julie, med to børn arver en klosterkirke i Spanien. Og det bliver Amorths redning som exorcist. Klostret gemmer på noget ondt og snart bliver sønnen besat af en dæmon. Og Amorth bliver tilkaldt at løse problemet. Og straks begynder Amorth at finde roden til det onde og foretage exorcisme på Julies søn. Mere skal der ikke siges om filmens handling her.

Ikke andet end at man har fra filmfolkenes side, har taget en rigtig figur, Gabriele Amorth. Og sat ham ind i The pope´s exorcist, for lige som at give filmen et mere realistisk præg. Amorth var ansat som Vatikanets chefexorcist i virkeligheden.

De slutter filmen med at skrive, at Amorth har udgivet flere bøger om sine exorcismer. Og de siger endda, at bøgerne er gode! Ifølge wikipedia døde Amorth i 2016.

Ifølge hjemmesiden kristendom.dk havde Amorth udført 70000 exorcismer (artiklen på kristendom.dk er skrevet i 2014, https://www.kristendom.dk/2014-06-05/det-tror-katolikker-om-eksorcisme ). Men de skriver også at exorcisme bruges mindre i nyere tid af den katolske kirke. Og det er kun glædeligt at man ikke så tyr så let til exorcisme, som man har gjort. I min verden kan exorcisme mest siges at være en form for psykisk vold. Og at det er hårrejsende, at det foregår den dag i dag.

Materialisme

Filosofi er en videnskab bl.a. om hvad der eksisterer og hvad der ikke eksisterer. Der er to forskellige grundopfattelser i filosofien, nemlig idealisme og materialisme. Idealismen mener, at det er idéer, der styrer udviklingen i verden, mens materien er sekundær. Materialisme har den opfattelse at materien er det primære og at idéer bl.a. om guder, er et produkt af hjernen. Katolicisme er filosofisk idealisme. Og forestillingen om gud og dæmoner som virkelige fænomener er klart idealistisk.

Fra et materialistisk synspunkt er det helt forkert at mene, at der eksisterer dæmoner. Og at de kan besætte mennesker og at man kan uddrive dem. Det er nemlig sådan, at der eksisterer ikke dæmoner, ånder og guder. I filmen The pope´s exorcist forsøger man at gøre filmen uhyggelig, ved at sandsynliggøre dæmoners eksistens. Man sandsynliggør det ved bl.a. at tage en figur som Gabriele Amorth ind i filmen. Det ville være uhyggeligt, hvis der eksisterede dæmoner. Men der eksisterer kun materie. Guder og dæmoner er produkter af menneskets hjerne.

Idéer som religion, forestillingen om dæmoners eksistens og uddrivelse af dem, bliver ved med at eksistere som et bud på en verdensforklaring. Det skyldes bl.a. borgerskabets interesse i at opretholde religion som en forklaring på verden. Det skyldes også, at folk bruger religion til at forklare verdens uretfærdighed. Som Karl Marx skrev i Kritik af den Hegelske Retsfilosofi: ”Den religiøse elendighed er på en gang udtryk for og protest mod den virkelige elendighed. Religionen er den betrængte skabnings suk, den er en hjerteløs verdens hjerterørelser, den er åndløse tilstandes åndsindhold. Den er folkets opium.

Afsluttende bemærkninger

Skal man sige mere om filmen, kan der siges at skuespillet er tilfredsstillende og at historien er rimelig spændende fortalt. Men noget mesterværk er den ikke. Mest p.g.a. sin tendens. Men nu skal man måske ikke tage en film The pope´s exorcist så alvorligt. Men den tager sig selv alvorligt og den har en tydelig reaktionær tendens. Og derfor skal den også kritiseres.

Titel: The pope´s exorcist

Instruktør: Julius Avery

Medvirkende: Russel Crowe, Daniel Zovatto, Alex Essoe m.fl.

Udgivelsesår: 2023

Lande: USA, Spanien, Storbritannien