Home Kultur Filmanmeldelse: Den unge Marx

Filmanmeldelse: Den unge Marx

Anmeldelse af JS

Enkeltpersoners og også idéers rolle i historien er et omdiskuteret emne. Filmen om den unge Karl Marx (f. 1818, d. 1883) tager dette emne op. Den Unge Karl Marx indledes med at forklare hvordan de dårlige forhold for arbejderklassen under kapitalismen har ført til dannelsen af fagforeninger.


Filmen foregår i 1840erne og skildrer hvordan Karl Marx og Friedrich Engels (f. 1820, d.1895) udvikler deres tanker. Og hvordan de kommer i kontakt med arbejderbevægelsen, konkret “De retfærdiges forbund” og får opbakning for deres tanker. I starten har “De retfærdiges forbund” parolen om “Alle er mennesker er brødre”. Marx og Engels får flertal for at ændre den til “Proletarer i alle lande, foren jer”.

Som Engels argumenterer, så alle mennesker ikke brødre, men at proletariatet (arbejderklassen) og bourgeoisiet (borgerskabet) er fjender. Dette viser hvordan personer (Marx og Engels) og idéer spiller en rolle, hvis bare de forbindes til arbejderbevægelsen. Et er at filmen er tro mod Marx og Engels, men det er også vigtigt, at det er en god film.

Man kunne få bange anelser om en dårlig film. Men det kan siges at filmen skuffer ikke. Den er god. Meget god. Den formår at fortælle en spændende historie ud af den unge Karl Marx´ liv og udviklingen af deres tanker.

Fremragende er åbningsscenen hvor man ser en flok fattige indsamle noget brænde og ordensmagten angriber dem, mens der læses op fra en af Marx´ tekster om tyveri og straffen for det. Der er masser af diskussioner i filmen, men de bliver aldrig kedelige, fordi der står noget på spil.

Alle skuespillerne leverer en god præstation. Kapitalisterne bliver ikke beskrevet som ondskabsfulde. I en diskussion mellem en kapitalist og Marx om børnearbejde bliver dette forsvaret med systemet. At kapitalisten ville blive udkonkurreret hvis han stoppede med det. Kapitalisterne er med andre ord brutale, fordi det kapitalistiske system er brutalt.

Filmen viser, at Marx og Engels knyttede sine idéer til arbejderbevægelsen og på den måde gav den styrke. Og således viser filmen at idéer og enkeltpersoner kan spille en rolle i historien. Det er også en lære i dag at det er det rigtige at gå ind i arbejderbevægelsen, for at undgå at man som marxist bliver isoleret fra bevægelsen og at ideérne på den måde kan gro og bevægelsen blive stærk og kæmpende.

Karakter: 10 stjerner ud af 10

Instruktør: Raoul Peck Medvirkende: August Diehl, Stefan Konarske, Vicky Krieps m.fl.